Víno z Čejkovic

Mladá vína představuje Jirka Radocha!

Výška rtuti ve venkovních teploměrech se konečně snižuje a začíná zima. Tím více se každý těší na čtvrtečnické večery a i dochvilnost je téměř stoprocentní. Dneska jsme zavítali k mladému vinaři Jiřímu Radochovi, který nám představil svou kolekci vín.
Jirka začal novinkou, kterou chystá pro své zákazníky a tou je osvěžující letní pití ve stylu frizante. Vyrábět se bude z rosé vína odrůdy Zweigeltrebe. Víno velmi jemné barvy, silně ovocité s vyšší kyselinou a nízkým alkoholem. Klasické roséčko Jirka připravil z odrůd Rulandské modré a Cabernet sauvignon. Víno opět hodně ovocité s převažujícími tóny cabernetu.
Jako lehčí kabinetní víno byl vyroben Sauvignon. Jemně aromatický, angreštová vůně, lehká, jemně pikantní chuť. Velmi svěží :) kyselinku si udrželo Sylvánské zelené v pozdním sběru. U Veltlínského zeleného si Jirka trošku pohrál s moštem, který rozdělil do dvou nádrží a využil jiné kvasinky a jiné teploty. Po dokvašení vína scelil a vznikl z toho excelentní odrůdový veltlín se silnou aromatikou. Velmi květnatou aromatikou zaujal kabinetní Müller thurgau. Chardonnay bylo vyrobeno podobně jako veltlín ve dvou nádobách. Zde již zůstal vyšší zbytkový cukr s vyšší kyselinkou.
Jelikož je Jirka první ze čtveřice mladých vinařů vyrábějících cuvée Přátelství, tak nám ho jako první představil. Výhodou je, že ho ochutnáme ještě třikrát a můžem tak sledovat jeho vývoj. Kupáž se konala 14. prosince a víno má vyšší zbytkový cukr než v předchozích letech. Ale k Přátelství zase něco příště.

"Letos tych kyselin je... se divím, že to ty skleničky vydržijů.."



Rulandské šedé vyzrálo do výběru z hroznů. Ve víně je nejvyšší zbytkový cukr, aromatika jemně chlebová a v chuti znatelné jemné botrytické tóny. Bílá vína zakončil kořenitý Tramín.
Lehké červené víno na celý večer. Tak představil Jirka odrůdu Zweigeltrebe. Silnou ovocnost s převahou jahod jsme cítili u Jiřího srdcové záležitosti - Frankovky. Neronet byl z červených vín ve vývoji nejdál. Vyznačoval se silnou višňovou chutí spolu s tóny jemné mléčné čokolády. Vyráběn byl klasickou selskou metodou bez ohřevu rmutu. Jak řekl Jirka:"...je to klasickej kaďák!"
Z archivních vín jsme měli čest ochutnat Veltlínské zelené ročníku 1999, jehož výroba byla otcovou prací.
Z červených jsme ochutnali velmi příjemné Rulandské modré 2012 s pěkným potenciálem k dalšímu ležení.