Víno z Čejkovic

Mladá vína a Vinařství Pastorek!

V minulém týdnu jsme koštovali vzorky mladých vín na plese vinařů a tento čtvrtek jsme opět zavítali do dalšího sklepa a to do Vinařství Pastorek. Uvítací vzorek byl netradiční - Děvín - frizzante. Je to první čejkovické vinařství, které se vrhlo do výroby tohoto typu vína a musíme říct, že se tento pokus velmi podařil. Již adjustáž je velmi příjemná, pohledná, víno je aromatické, ovocné s plnou chutí a příjemnou perlivostí.
Vyzkoušeli jsme poslední láhev letošního svatomartinského muškátu a přešli na kabinetní Müller thurgau. Silně reduktivní technologií bylo vyrobeno Chardonnay z Helezného dílu. Intenzivní ovocná vůně s pevnou kyselinkou.

"...my na to nebudeme spěchat, nebudeme za 14 dní lahvovat...jo jo, až za tři týdny..."

Rmut Ryzlinku rýnského maceroval osmnáct hodin a tato práce nepřišla vniveč. Suché víno s ideálním alkoholem nás oslovilo odrůdovostí i příjemnou chutí. Tramín byl ve dvou variantách. Malý pokus technologa s třídenní macerací v kryotanku, kvašením bez přidání kvasinek a následným ležením v dubovém sudu. Druhá část v kryotanku, přídavek kvasinek a ležení v nerezových nádržích. Hodnocení je velmi složité, vznikla diskuze o těchto vínech a každé si našlo své příznivce.
Velký ohlas mělo rosé z Cabernetu Sauvignon. Čistá ovocně-jogurtová vůně a svěží chuť posunula toto víno mezi favority večera.
Děvín bývá chloubou tohoto večera a i letos tomu není jinak. Dvacet hodin macerace rmutu, dvanáct gramů zbytkového cukru a osm kyselin. Vyvážená analytika i víno.
Rulandské šedé bylo lisováno bez naležení s využitím přídavku kvasinek. Velmi odrůdová vůně, jemně vyprážená kůrka chleba. Bílá vína ukončil Hibernal ve výběru z hroznů s pěknou vyzrálou vůní.
Červená vína započala srovnáním Dornfelderu mladého a z ročníku 2012. Navrch měl samozřejmě uleželý vzorek, ale i mladý ukazoval pěkný potenciál.
Alibernet byl po čtyřech dnech kvašení vylisován a dokvášel v nerezovém tanku. Aromatika byla intenzivně rybízová s pevnou a dlouhou dochutí.
Na závěr večera otevřel Pavel cremant z Alsaska na oslavu úspěšného ukončení studia. Takže ještě jednou gratulujeme a děkujeme za příjemný večer.