Víno z Čejkovic

Mikrovinař Víťa Křížák

Pro některé je vinařina živobytím, pro některé koníčkem. Jedním takovým je Víťa Křížák, který nás pozval k ochutnávce svých vín. Samozřejmě, že jsme pozvání s radostí přijali.

Ochutnávku Víťa zahájil Veltlínským zeleným vyráběným postupem bez přídavku kvasinek. Víno bylo velice povedené, aromaticky čisté, v chuti plné, košaté. Následoval odrůdový, suchý Irsay Oliver v aromatice citronová kůra, svěží, pikantní víno. Víťovou oblibou jsou aromatické odrůdy a tak jsme ochutnali i Muškát moravský. Dosáhl cukernatosti 21°NM, ale i tak si zachoval pěknou kyselinku.

Cuvee Chardonnay s Muškátem moravským vzniklo vlastně náhodou, kdy si Víťa spletl nádobu a jednotlivé mošty smíchal. Vzniklo z toho nejlépe hodnocené víno sklepa, které zaujalo jak aromatikou, tak chutí. Možná se tento omyl stal základem pro každoroční tvorbu tohoto cuvee. "Ta šardonka měla 23°, tak sem pil týden na žal..."

Bílá vína jsme završili líbivým, jemně batonážním Ryzlinkem vlašským s příjemným zbytkem cukru a Ryzlinkem rýnským s vůní žlutého melounu a akátového medu.

Rosé jsme ochutnali z Frankovky. Intenzivní jogurtová vůně s pevnou kyselinkou nás přímo vtáhla do horkých letních dnů.

Již opomíjenou odrůdou v moravských sklepech se stává Svatovavřinecké. Že toto víno k nám na Moravu patří nám Víťa dokázal mladým vzorkem ovocité vůně a plné kulaté chuti. Na srovnání Víťa nalil i ročník 2010. A vínu ten rok ležení na lahvi velmi svědčil. Víno krásné barvy, vůně dřínu, brusinek a švestky. Chuť nádherně ovocná. "Vavřinec se ti podaří dvakrát za deset let..." "No právě letos a loni..."

Závěrečným vínem bylo Rulandské modré s cukernatostí 22°NM při sběru. Odrůdové, chutné, plné, košaté. Shodli jsme se, že si na tento vzorek počkáme do dalšího roku.