Víno z Čejkovic

Libor Veverka

Degustační večer začal Ryzlinkem rýnským v pozdním sběru, který byl kvašen spontánně a byl míchán do února na jemných kvasinkách. Lehký ryzlink s jemnými tóny rozkvetlé lípy, svěží výrazná kyselinka. Chardonnay, taktéž pozdní sběr se čtyřmi gramy zbytkového cukru a 5,9 gramy kyselin bylo již vyráběno s přídavkem ušlechtilých kvasinek.

Růžové víno vyrábí Libor již tradičně z Merlotu. Krásná ovocně-malinová aromatika a svěží chuť nás přenesla do slunných letních dnů. Velký ohlas se zvedl u Muškátu moravského. Jemné, decentní aroma citronů, limetky zakončené sušenou meruňkou. Před další bílou odrůdou vložil Libor Frankovku, která zrála čtyři měsíce v barikových sudech. S alkoholem 12,5%obj. velmi pohodové pití plné ovocnosti ve vůni a příjemnou strukturou v chuti.

Tramín červený byl zástupcem typických čejkovických tramínů. Těžší, kořenitý tramín s vůní bílé růže a dlouhou dochutí. Nejvíce ovací sklidil Sauvignon, který se maceroval dvacet hodin na slupkách s krásnou ovocno-bezovou aromatikou a grepovou dochutí.

Závěrem bílých vín přišla tradiční Liborova zajímavost a to Radost. Jahůdka a ananas ve vůni, v chuti devět gramů zbytkového cukru a 6,4 gramů kyselin.

Červená vína odstartoval jemně čokoládový Neronet následován lehce paprikovým Cabernetem Sauvignon. Hrdost 2009 ve složení Rulandské modré, Cabernet Sauvignon a Frankovka, kdy při jejím ležení využil enolog 2/3 nových barikových sudů, nás vrátila do vzpomínek na červená vína ročníku 2009.

Netradičně po tomto vzorku přišlo Rulandké šedé se sedmnácti gramy zbytkového cukru, míchané na jemných kvasnicích s typickou chlebovinkou a odrůdovou chutí.

Naprostým bonbónkem byl Tramín červený, slámové víno ročníku 2010, lisovaný 22. února se 120 gramy zbytkového cukru. Naprosto čisté aroma a odrůdovost oněměli celý degustační spolek.

Liborovu trilogii ukončilo Pokušení ročníku 2007. Dolihované víno stylu portského z odrůdy Neronet.

Degustační večer ukončil gulášek z mladého býčka a nezbývalo než se rozejít domů.

"...když jsem tady začínal, tak mi dal jeden pán něco v plastu a já si přemýšlím proč to není dotažený. No a když jsem prodával matiza, tak ten kupec říkal, že to auto nějak divně voní..." první zkušenost místního pana faráře s burčákem :)