Víno z Čejkovic

Letem světem ve Vinotéce u Kočky

Vinotéka u Kočky je velmi oblíbenou mutěnickou vinotékou, do které nás pozval k ochutnání vybraných vín Martin Tůma. Přichystal nám širokou škálu odrůd z různých koutů světa. Samozřejmě nechyběli ani místní vína. Zavínění proběhlo Neuburským z místního vinařství Trávník. K srovnání jsme ochutnali výtečné Neuburské z burgenlandského vinařství Feiler-Artinger. Víno po jablečno-mléčné fermentaci se znatelným ležením v dubovém sudu. Velký kontrast byl u Rulandského šedého. První pocházel z italského vinařství Girlan z Alto Adige. Pevná, svalnatá rulanda z ročníku 2012 se čtrnácti procenty alkoholu. Zajímavostí byla Rulanda šedá od mladé vinařky Michelle Richardson z Nového Zélandu.
Veltlínské zelené a Sauvignon jsme ochutnali od kolegů z Rakouska. Veltlín byl z Kremstalu od Thiery-Weber a Sauvignon z vinařství Sattlerhof. Toto vinařství je bráno z hlediska tého odrůdy mezi čtyři nejlepší v celém Rakousku. Nutno dodat, že víno bylo vynikající s hlubokou mineralitou a vůní citronového želé s mátou.
Chardonnay 2012 z izraelského vinařství Tishbi Estate bylo samozřejmě kosher produktem. Překvapivě svěží víno s vůní jablíček a hrušek velmi zaujalo. Lehce botrytické bylo Chardonnay z burgenlandského vinařství Feiler-Artinger. Nejvíce výrobců se sešlo u odrůdy Tramín. Hned první byl velmi povedený a to z vinařství Silák z Šardic.

"...první to nalej a pak čti... kdyby došla složitější etiketa, tak sa nenapiju..."

Druhý tramínek z Moravy byl z vinařství Benešovský. Ze zahraničních byl velmi kořenitý Tramín z vinařství Cantina Tramin ze stejnojmenné vesničky v Itálii. Ochutnali jsme ještě jeden mladý výběr z hroznů z rakouského Feiler-Artinger.
Červená vína Martin zaměřil na odrůdu Rulandské modré. K přechodu k této odrůdě z bílých vín jsme ochutnali víno z nejvýše položených vinic v Bolívii a to Merlot 2008 z vinařství Campos de solana. Jednalo se o velmi vyvážené víno s citelnou ovocností i tóny ze zrání na barikových sudech.
Rulandské modré 2013 a 2012 byly z vinařství Benešovský. Z vinařství Juris z Golsu jsme ochutnali verzi Selection z ročníku 2010.
Jemně kabernetové tóny byly cítit z californské rulandy z vinařství Santa Lucia. Závěrečným vzorkem bylo rulanda ze Znovínu Znojmo.

"...dnešní tréninkový kemp se nám moc líbil :)..."