Víno z Čejkovic

Kolekce Petra Bízy

Přivítacím vzorkem u Petra Bízy byl suchý Müller thurgau. Květnaté víno s bohatou aromatikou žlutého melounu a broskví. Jedná o lehké kalibrační víno, které je vhodné na začátek degustace. Tři a půl dne strávilo v kryomaceračním tanku Veltlínské zelené, u něhož zaujala především bohatá intenzivní chuť s výraznou kořenitostí a pepřovostí. Vůně bílého grepu a rybízu charakterizovala Sauvignon. Vůně manga a žlutého melounu byly velmi výrazné u odrůdy Chardonnay. Z vín na vyšším zbytkovým cukru jsme ochutnali Rulandské šedé s patnácti gramy cukru. Hrozny této odrůdy ležely v kryomaceračním tanku více jak dva dny. Následoval jemný uhlazený Modrý portugal se silnou ovocnou aromatikou. Neronet je modrá odrůda, kterou Petr vyrábí metodou bílého vína, tudíž bez ležení rmutu, ihned lisováno. Jedná se o jemné netříslové víno se silnou vůní a chutí mléčné čokolády. Cabernet sauvignon ležel více jak dva měsíce na slupkách a v době našeho chutnání byl týden v sudu. Velmi zajímavý vzorek s pevným tříslem a velkou budoucností.
Druhým vínem na vyšším zbytkovém cukru byl Tramín s dvaceti gramy cukru. Velmi odrůdová vůně s jemnou harmonickou chutí a svěží kyselinkou.
Intenzivní ovocné aroma bylo u rosé z Cabernetu sauvignon. Příjemnou vůni doprovodila chuť hrušky a ananasu. Sedm měsíců na jemných kalech byl míchán Ryzlink rýnský. Víno bohaté chuti i vůně s velkým potenciálem. Grand Tramín, výběr z hroznů 2011 měl vůni růží a jemně opáleného dřeva a chuť lesního medu. Rmut macerován pět dní a rok zrání na nových barikových sudech.
Polotovarem bylo Rulandské modré 2013, které tvoří základ pro Cuvée Bizé. Toto víno čeká ještě dlouhá doba v sudu.Taktéž jsme ochutnali toto víno z ročníku 2011 a 2009. Základem této řady je ležení 32 měsíců v sudech tvořených z 80% sudy novými. Předpokládaný prodej mladého ročníku 2013 je za čtyři až pět let.
 
Druhým velkým červeným vínem tohoto vinaře je Grand cuvée Caberner. Toto cuvée je vyráběno z odrůdy Cabernet sauvignon a Neronet, kdy se hrozny neronetu dosušují na výslednou cukernatost 25°NM. Ochutnali jsme mladý polotovar, ale i ročníky 2011 a 2009 (doporučená doba zrání v lahvi je 8-10 let).

...my máme jinů taktitu... ožrat jich...