Víno z Čejkovic

K ochutnávce pozval Lukáš Hradil

Čtvrtečníci nabírají své tradiční degustační tempo a v dalším čtvrtečním podvečeru přijímají pozvání od Lukáše Hradila. 

Degustace proběhla v reprezentativním sklepě Za valama s početnou účastí degustujících. Opět se připojil nový člen a to čejkovický pan starosta. Tož eště půl roku a bude chodit celá dědina...

Uvítací vzorek byl svatomartinský Müller thurgau. Příjemně ovocný s pikantní kyselinkou v dochuti. U druhého vína - Neuburské, pozdní sběr - vznikla velká diskuze o optimální zralosti hroznů u této odrůdy. Růžové cuvee Davis z odrůd Zweigeltrebe a Cabernet sauvignon všechny oslovil nádhernou ovocnou vůní a harmonickou chutí s příjemnými pěti gramy zbytkového cukru.

Velké ovace sklidilo Rulandské šedé v pozdním sběru, kdy většina přítomných očekávala víno s vyšším zbytkovým cukrem. Ale nebylo tomu tak. Působivá aromatika a výborně skloubená chuť s nízkým zbytkovým cukrem. Následovalo Chardonnay, pozdní sběr s osmi gramy zbytkového cukru s ovocně-tropickou vůní. Ryzlink rýnský byl typicky odrůdový se zbytkem 14 gramů a vyšší pikantní kyselinkou.

Nejsladšími víny byli Pálava, výběr z hroznů s cukernatostí hroznů necelých 26°NM a Rulandské bílé s nižším alkoholem a dvaceti gramy zbytkového cukru.

Červená vína zahájilo André, pozdní sběr, který ležel delší dobu na rmutu ve vinifikátoru. Krásné víno s velkým potenciálem zrání. Dornfelder, pozdní sběr ovocného charakteru s převahou višní a jemnou uhlazenou chutí. Cuvee z odrůd Rulandské modré, Cabernet Sauvignon a Modrý portugal bylo nataženo z barikových sudů. Výborné víno s velkým očekáváním až ho ochutnáme za rok. Závěrečným vínem byl typický Lukášův Rubinet, červené víno se zbytkovým cukrem. Víno s tóny vánočního cukroví a dlouhou, plnou, nasládlou dochutí.

"Čím víc piju ty cizí vína, tím víc se bojím o ty svoje," Víťa Křižák.

Nádherné prostředí, výborná vína, skvělé jídlo, tak jsme všichni zhodnotili příjemný večer.