Víno z Čejkovic

Horký letní večer u Lukáše Hlineckého

"Kluci zvónijů, tak začnem."

Pohodový letní večer začal u Lukáše odrůdou Müller thurgau. Čisté víno s bohatou aromatikou a svěží chutí. Lehce čajové vůně obohatily buket Sylvánského zeleného. Velmi líbivé bylo Neuburské s lehounkým zbytkovým cukrem. Na své si přišli i milovníci Veltlínského zeleného. Kabinetní víno s intenzivní vůní a grepovou chutí, jako dělané na letní večerní posezení.
Mladý Ryzlink rýnský byl vzorek natažený z tanku. Do března ležel na jemných kalech a teprve teď se doškoluje. V suché verzi byl netradičně vyroben Tramín. Krásné odrůdové víno s mohutnou chutí.
Z polosuchých vín jsme ochutnali Rulandské šedé a Chardonnay s vyšší kyselinkou a ovocitou vůní s převahou exotických plodů. Jeden z mála vinařů v Čejkovicích vysadil odrůdu Solaris. Letos druhá sklizeň hroznů a víno s vyšším zbytkovým cukrem, pikantní kyselinkou a intenzivní vůní pomerančů.
Růžová vína jsme ochutnali tři. Nejsvětlejší Zweigeltrebe kabinetní. Lehké osvěžující víno. Frankovku v pozdním sběru s vyšším alkoholem a svěží kyselinkou a Dornfelder s nejsytější barvou s vůní sušeného ovoce a hrušek.
Novou specialitou tohoto vinařství je Levandulový švihák. "Frajer s voňavou duší..."
Nabídka červených vín nebyla tak široká jako u bílých. Prvním bylo ovocné Zweigeltrebe v pozdním sběru. Frankovka, taktéž v pozdním sběru byla intenzivně čokoládová.
Morabernet je Lukášovo cuvée z odrůd Cabernet moravia a Alibernet. Od ledna zraje v barikovém sudu, takže v tuto chvíli polotovar s velkým potenciálem.
Závěrem přišli specialitky typu mistela 2010 z odrůdy Muškát moravský. 140 g/l zbytkového cukru a nádherná vůně meruněk.
Portské víno bylo o něco mladší, ale taktéž velmi povedené.