Víno z Čejkovic

Historicky již čtrnáctý Den otevřených sklepů Čejkovice se konal v sobotu 25. 8. 2018 pod patronací místního spolku vinařů "ČTVRTEČNÍCI

Téměř tři desítky vinařů

V pořadí již čtrnáctý Den otevřených sklepů se opět vydařil. Milovníci vína si mohli v sobotu 25. srpna projít malebnou vinařskou vesničku Čejkovice s pohárkem v ruce. V místních sklepech na ně čekalo celkem 28 vinařů a každý z nich si připravil k ochutnání minimálně šest vzorků svého vína. Čejkovice jsou obcí s třetí největší plochou vinic v České republice, proto i nabídka vín byla velmi bohatá a degustačně zajímavá.

Tradice od Templářů

Vinnou révu v okolí jihomoravské obce Čejkovice začali pěstovat templáři již ve 12. století a na obec dodnes shlíží gotická templářská tvrz. Pokud by se do Čejkovic někdo vydal hledat poklad, který údajně Templáři dobře ukryli, mají pro něj vinaři jasný vzkaz: „Dlouho si historikové i hledači pokladů ze všech koutů světa lámali hlavu, kam se poděl věhlasný poklad tohoto tajemného řádu. Dlouhé štoly zde byly vykopány, hluboké studny prozkoumány. Přijeďte k nám do Čejkovic, za námi, našim vínem, za pokladem templářských rytířů. Nemusíte jej hledat dlouze. My dnes to tajemství už známe. Je uloženo právě v našem víně,“ konstatují členové čejkovického sdružení vinařů.

Klíč otevírá sklepy

Tradiční vinařská akce začíná scénkou, kdy komtur Ekko symbolicky otevírá místní sklepy, v nichž se skrývají tekuté poklady vinařů. Komtur řádu templářského v minulosti vydával čejkovickým vinařům „svolení víno nalévati a prodávati“. Po něm krátce promluvil pan starosta, který přivítal příchozí návštěvníky z celé země, z nichž mnozí se do Čejkovic kvůli jedinečné atmosféře a dobrému vínu vracejí opakovaně. Na závěr zástupce pořádajících „Čtvrtečníků“ převzal symbolický klíč. Večer si mohli návštěvníci ještě posedět s cimbálovou muzikou Morava na nádvoří Hotelu Zámek. V neděli pak následovala slavnost zarážení hory.

Pozvánka na Svatomartinské

"ČTVRTEČNÍCI, sdružení vinařů Čejkovice, z.s."je také tradičním pořadatelem slavnostního zahájení prodeje mladých čejkovických Svatomartinských vín, které se koná vždy 11. 11. v 11

hodin na nádvoří Hotelu Zámek Čejkovice. Po slavnostním požehnání mladých vín za účasti místního faráře, dále za účasti sv.Martina na koni, účasti žesťového místního kvarteta a za doprovodu mužského pěveckého sboru Révokaz z Čejkovic, mohou návštěvníci ochutnat více než 71 vzorků od 28 místních vinařů.

text: Ing. Petr Hynek