Víno z Čejkovic

Druhý únorový čtvrtek jsme prožili ve Vinařství Pastorek.

Druhý únorový čtvrtek jsme prožili ve Vinařství Pastorek. „V jednotě je síla“, si řekli bratři Pastorkovi spolu se svým bratrancem a po celou dobu večera nás příjemně hostili. Dnešní večer jsme ochutnali přes 16 vzorků vín z ročníku 2016 a také nějaké ročníky 2015.

 

Před zahájením degustace jsme si ovšem museli symbolicky připít sektem na narození dítěte Lukáše Hlineckého, u kterého jsme byli před 14 dny - Elince, mamince, tatínkovi a jeho vinicím tedy připíjíme skleničkou a přejeme velké a pevné zdraví :)…

Jako první vzorek jsme ochutnali André, rosé, které mělo 20 °NM při sběru. Výroba proběhla bez macerace, víno bylo krásně voňavé s lososovou barvou a s převládajícími krémovými tóny. Po tomto krásném osvěžujícím roséčku v prostředí hřejících kamen do zad následovalo 6 vín bílých. V první řadě to byl Müller Thurgau v pozdním sběru pocházející ze dvou vinic. Tenhle vzorek byl sbírán až 29. září a skutečně musíme potvrdit, že ta příjemná „přezrálost“ ve víně šla opravdu cítit. Vysoce krásně aromatický Müller. Následoval Tramín červený (13 % alk., 1,8 g/l zbytkového cukru) – opravdu vysoce odrůdový tramín.

 

 

Ryzlink rýnský v pozdním sběru s vůní meruněk. Mícháno každých 14 dní, do dvou měsíců je v plánu stáčet a dávat víno do láhve. Chardonnay z trati Helezný díl, který měl 22°NM při sběru s vyváženou aromatickou, která nás až přenášela do exotických/tropických krajin (ve vůni cítit mango). Dále jsme ochutnali Rulandské šedé ve výběru z hroznů a Děvín (12,5% alk., 27 g/l zbytkového cukru, 7,3g/l kysl.), který byl 24 hodin macerován, dvakrát stáčený z kalů. Převládala intenzivní vůně přezrálých cibetek.

 

 

 

 

Před vrhnutím se na degustaci vín červených jsme dostali do skleniček Chardonnay z ročníku 2015, natáhnutý přímo ze sudu. Víno s 14 % alkoholu v pozdním sběru bylo fantastické. Do nosu přímo bijící vůně Margot čokolády nás chvíli zavála myšlenkami do výrobních prostor firmy Orion. „V plánu je tohle víno co nejdříve zčeřit, vyčistit a v květnu bez filtrace zalahvovat“, říká nám Pavel. 

Po těchto sedmi bílých vínech jsme se vrhli na vína červená, kde se do prezentace vín pustil převážně Jirka, jak jistě každý ví – to jest ten mladší a nejmenší z této silné rodinné trojice..:). Modrý Portugal (MZV) – první víno, které nás ohromilo. Ovocný, svěží, výborné víno. Dále jsme koštovali Cabernet Moravia ležící v sudu, který měl 20°NM při sběru. Příjemná sametově krémová chuť – hezká vyváženost se „zelenou aromatickou“. Cabernet Sauvignon ve výběru z hroznů, před měsícem stáčený, plně odbouraný. „Vize je taková, že Cabernet dáme minimálně na rok do sudů a následně vše ukáže čas“, gestikuluje sklepmistr Jirka. Po tomto vínu jsme ochutnali Dornfelder v pozdním sběru a Rulandské modré s vůni přezrálých jahod, které bylo děláno v kádi, následně dáno do nerezu. Teď ležící už dva měsíce v nových sudech – všechno ročníky 2016. Pro porovnání jsme také ochutnali ještě jednou to stejné, ale v ročníku 2015 – rozmanitost a jedinečnost vín byla neskutečná. Celkově červeným a bílým vínům u Pastorků dáváme palec nahoru, chválíme silnou rodinnou filozofii a marketingovou stránku tohoto vinařství.

 

LK