Víno z Čejkovic

Degustace s Pavlem Červenkou

Opět v podvečer parného čtvrtku jsme se sešli v útrobách místního zámku, kam nás pozval Pavel Červenka. Kvitovali jsme chladnější prostředí a těšili se na širokou škálu suchých vín, jejichž výrobou je Pavel vyhlášen. Po několika letech vyrobil Pavel růžové víno a to z Modrého portugalu. Rosé velmi světlé barvy spíše až do klaretu. Jednoduché s nevtíravou vůní vhodné právě na letní dny. Veltlínské zelené s vůní mandlí a pražených ořechů a grepovou dochutí je letos zatříděno jako kabinetní víno. Ryzlink rýnský z Helezného dílu se projevoval vyšší kyselinkou a jemnou lipovou vůní.
Odrůda Chardonnay byla dvakrát týdně míchána na jemných kalech. Vůně bělomasé broskve a melounu s intenzivní minerální chutí.
Velkým překvapením byl krásně aromatický Müller thurgau. Suché, šťavnaté nijak komplikované víno určené na každodenní popíjení.
Mladé Rulandské šedé zaujalo vůní čerstvého másla, kůrky chleba a čerstvě sušeného sena. V chuti decentní kyselina spolu s šesti gramy zbytkového cukru. Nejvíce zbytkového cukru bylo u Tramínu a to dvanáct gramů. Aromatika rozkrojeného pomeranče a rozkvetlých růží. V chuti minerální, kořenitý, prostě typický čejkovický tramín.
Z červených mladých vín jsme ochutnali Merlot natažený z barikových sudů. Jemná nasládlá chuť s tóny plodů černého bezu a ostružin vínu předpovídají velkou budoucnost.
Po mladých vínech následovali velmi zajímavé starší vzorky. Hodně zajímavá byla řada Rulandských modrých, kde nejzajímavější byl výběr z hroznů z roku 2011. Vyšší alkohol, vůně čokolády a černého ovoce a jemná kulantní chuť ukázali, že ročník byl na červená vína velmi zajímavý.
Lehčího charakteru s ovocnou vůní švestek byl Zweigeltrebe 2013.

"...je to trochu teplejší to červený...důležitý, že se neopaříš..."

Zweigeltrebe jsme ochutnali ještě z ročníku 2002. V té době ještě neodbourávané červené víno s intenzivní vůní povidel. Závěrem přišli dvě bílá archivní vína a to Ryzlink rýnský z ročníku 2004 a z ročníku 1999, u kterého jsme zavzpomínali, kdo co v tu dobu dělal a jak kdo tehdy již vinařil.