Víno z Čejkovic

Cuvee Přátelství - projekt čtyř mladých vinařů

Čtyři vinařství, čtyři odrůdy, čtyři mladí přátelé - jedno víno. Touto větou by se dalo ve stručnosti charakterizovat Cuvée Přátelství, které vzniklo poprvé kupáží vín ročníku 2011 čtyř vinařství v Čejkovicích. Pod Cuvée Přátelství jsou podepsáni Jirka Pastorek z Vinařství Pastorek, Richard Pavka z Vinařství Mezi sklepy, Jirka Radocha z Vinařství Radocha a Standa Škrobák z Vinařství Škrobák. Cuvée je tvořeno odrůdami Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé a Rulandské modré klaret. Pozornému čtenáři neuniklo, že i tyto jednotlivé odrůdy pojí "přátelství", neboť jsou si velmi příbuzné.

Podzim 2011, nedělní odpoledne, slunečné počasí, terasa, posezení s přáteli u skleničky dobrého vína. Těmito slovy je možné popsat atmosféru, která stála u zrodu této myšlenky. Po dlouhotrvající debatě byly vybrány odrůdy tvořící toto cuvée. Následně bylo domluveno, jaká by měla jednotlivá vína být, aby výsledné víno bylo komplexní a harmonické. Jakmile jednotlivý vinaři dokončili svá vína určená ke cuvée, nadešel čas stanovit v jakém poměru by měly být jednotlivé odrůdy zastoupeny. Po zralé úvaze a zhodnocení možných kombinací bylo domluveno, že víno z každé odrůdy bude tvořit jednu čtvrtinu tohoto cuvée.

Pro láhev byl zvolen moderní design. Láhev je uzavřena šroubovým uzávěrem a i etiketa působí neotřelým dojmem. Toto vše má vyjadřovat mladickou spontánnost, elán, chuť do života, touhu přicházet s novými nápady a měnit zažité pořádky - vlastnosti, které vystihují všechny čtyři vinaře, přátele. Cílem vinařů je rovněž zapůsobit na mladou generaci, aby se víno stalo běžnou součástí jejich posezení s přáteli.

K tomu nepomáhá pouze vizuální stránka výsledného produktu, ale především charakteristika tohoto vína. A jaká tedy je? Víno je vzhledově velmi pěkné, krásně čisté s vysokou viskozitou. Barva je dosti nezvyklá - s převahou světlého bronzu. Buketně je víno skvělé, bohaté, exotické s převahou svěží ovocitosti. Spektrum aromat je natolik široké, že jen těžko se vychytávají převládající akcenty. Je to prostě bohatý koš zralého exotického ovoce
s dodatkem zralé hrušky. V chuti je víno nanejvýš příjemné, bohaté a opět se nasouvá přirovnání k chuti exotických plodů - žlutý meloun, ananas, grapefruit, je zde i náznak kokosové chuti. Víno je plné, tělnaté, pěkně kulaté, dochuť dlouhá a příjemně ovocitá. Zbytkový cukr 13 g/l, kyseliny 6,3 g/l, alkohol 13%.

Vinaři ukrývají ve svých sklepích poslední lahve ročníku 2011 a již nyní pracují na vínech pro Cuvée Přátelství 2012.

Cuvée Přátelství je zajímavé a originální víno, které vřele doporučujeme všem ochutnat!