Víno z Čejkovic

Čtvrtky pokračují u Pastorků

Pavel a Jirka Pastorkovi se zhostili čtvrtečního večera s vervou. Vždyť z koštýřa jsme víno nechutnali jak je rok dlůhý. Ale než přišel koštýř na řadu ochutnali jsme příjemnou řadu mladých vín. Přivítací bylo André rosé. Roséčko jemné barvy s příjemnou ovocitostí a uhlazenou chutí. Líbivým stylem byl vyroben kabinetní Müller thurgau. Rmut ležel tři dny v kryotanku, z čehož vznikla intenzivní ovocná vůně s převahou grepů a broskví. V chuti naprosto vyrovnané víno s krásnou ovocností. Prostě víno hodící se do nynějších horkých dní.
Krásně odrůdový bylo ve vůni i v chuti Veltlínské zelené. V dochuti tohoto veltlínu byl znát jemný zbytkový cukr vyvážený šťavnatou kyselinou.
Deset gramů zbytkového cukru a sedm a půl gramu kyselin, to byla analytika Ryzlinku rýnského. Ryzlink nezvykle našlapaný ovocností. Velmi zajímavé víno, ke kterému jsme se ještě dvakrát vraceli.
Vlajkovou lodí tohoto vinařství je Děvín. Víno vyráběné každoročně na zbytkovém cukru s aromatikou sušených pomerančů a citrusů.
Čistě zvládlý byl i Hibernal. Víno intenzivní vůně s jasně čitelnou odrůdovostí a příjemným zbytkovým cukrem. Z vín s nejvyšším zbytkovým cukrem jsme ochutnali Aurelius a Rulandské šedé.
Závěrem bílých vín přišly koštýřovky. Mladá vína zrající v sudech, o kterých se budeme bavit více až v příštím roce. Pokud je tedy do té doby nevypijí domorodci.
Z červených vín jsme ochutnali příjemně odrůdovou Cabernet moravii. Z rok starého barikového sudu jsme ochutnali nádherně třešňový Cabernet sauvignon. Delší doba zrání v sudech čeká Rulandské modré, které zraje v sudech ze 75% nových a 25% dvouletých. Moc krásný polotovar, který své kouzlo teprve odhalí.
Na závěr přišel Alibernet a André ledové z ročníku 2013. Krásná vůně jahod a malin spolu s vysokým zbytkovým cukrem udělali hezkou tečku za čtvrtečním večerem.