Víno z Čejkovic

Čtvrtky končí, vinobraní začíná

 V žádném předešlém roku se čtvrtečnické chutnání neprotáhlo do tak pozdního času jako letos. Někomu to vyhovuje, někomu zase ne. Ale bylo již načase dokončit degustace mladých vín, protože vinobraní klepe na dveře a v tomto období bychom se již těžko sešli. Poslední čtvrtek si vzal na svá bedra Jenda Bařina, jehož vína jsme chutnali v místním Vinném baru. Přivítacím vzorkem byl mladý Müller thurgau s výraznou ovocnou vůní. Cuvée Ryvee je cuvée z odrůd Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené. Letošní byl s nižším alkoholem a decentní ryzlinkovou charakteristikou. Ochutnali jsme i ročník 2013, který byl výrazně grepový a v chuti šťavnatý.
Vyhlášenou odrůdou tohoto sklepa je každoročně Rulandské bílé. Letos s osmi gramy zbytkového cukru a 6,4 gramy titrovatelných kyselin s typicky chlebnatou aromatikou a vyváženou chutí zaujalo většinu z nás.
Světle malinovou barvu měla Frankovka rosé. Elegantní růžové víno s příjemnou dochutí.
Rulandské bílé 2011 se vyznačovalo nižší kyselinou a příjemnou lahvovou zralostí. Další z typických produktů tohoto sklepa je Rulandské modré klaret. Víno každoročně vyráběné na vyšším zbytkovým cukru. Ochutnali jsme ročník 2013 a 2012. Ten mladší se vyznačoval vyšší ovocností a také světlejší barvou.
Sauvignon 2014 byl opět s nižší kyselinkou, ale s krásně výraznou odrůdovou aromatikou. O rok starší Sauvignon byl v aromatice angreštový, s nižším alkoholem a vyšším zbytkovým cukrem. Velmi výrazné víno s krásnou chutí.
Cabernet sauvignon klaret 2014 s alkoholem jedenáct procent objemových měl černobezovou aromatiku a příjemnou dochuť. Ročník 2013 měl stejný alkohol, ale devět gramů kyselin a 56 gramů zbytkového cukru. Velmi svěží víno.
Rulandské modré bylo jediné červené víno večera. Nadchlo kořenitou vůní a jemnou neotřelou chutí. Závěr obstarala Frankovka ledové 2013 s vůní povidel, vlašských ořechů a zavařených jahod.