Víno z Čejkovic

Čtvrtek ve Sklepě Na Bařině

Další tradiční čtvrtek jsme navštívili vinařství Sklep Na Bařině. Tentokrát jsme se bohužel sešli v malém počtu, ale to nám vůbec nevadilo a mohli jsme se s klidem pustit do hodování a hlavně do koštování dobrého vínka. Celkem jsme ochutnali 16 vzorků vín převážně ročníku 2009, ale objevilo se zde i něco z let 2008 a 2007.

Z produkce bílých vín nejvíce zaujalo haromonické Rulandské bílé 2009 PS. Je to styl spíše sladšího vína s aromatikou rozinek, plné víno jak ve vůni, tak i v chuti. Dále pak Sauvignon 2008 VH, který celý rok leží v lahvi a jde v něm již poznat nazrálost tohoto vína.

Nesmíme opomenout zajímavost v podobě Cabernet Sauvignon klaret 2009 PS s krásnou vůní rozkvetlého černého bezu.

Z vín červených se líbilo Rulandské modré 2008, které leží v barriquovém sudu až s pepřovitou příchutí a také Cabernet Sauvignon 2008 s nádechem dřevitosti.

Ovšem největší událostí večera pro nás byla ochutnávka archivního vína, které dělal ještě dědeček Bařina v roce 1972, tedy ve stejný rok, kdy byl Sklep Na Bařině postaven. "Toto víno nepil nikdo jiný, než rodina.", bylo nám oznámeno a čehož si velice vážíme.

"Archív je takové víno, kde každé dvě hodiny poznáváš jiné vůně a chutě."