Víno z Čejkovic

Čtvrtečníci u Templářů


Jeden čtvrtek u mikrovinaře, další čtvrtek u velkovinaře. Tento čtvrtek nás pozvali vinaři z vinařského družstva Templářské sklepy na ochutnání mladých vín. Bílá vína nám představil sommelier vinařství Jakub Šamšula a červených vín se ujal Lukáš Hlinecký.
A jelikož se jedná o velké vinařství čekala nás velmi široká škála vzorků. Templáři jsou zastánci suchých vín, což deklarovali i v ročníku 2011, kdy z celé kolekce vín bylo jen několik vín s výrazným zbytkovým cukrem.
Degustaci zahájil Jakub jakostním Veltlínským zeleným, pěkným, plným vínem. Následoval Ryzlink vlašský nádherně minerální, odrůdové víno. Přímým opakem byl  Ryzlink rýnský, svěží víno s pikantní kyselinkou. Krátká technologická diskuze proběhla při srovnání dvou vzorků Rulandského bílého, pozdní sběr, kdy se jednalo o stejné hrozny, ale o jinou technologii výroby.
Třetí Rulandské bílé bylo ve výběru z hroznů. Hrozny pocházeli z 30-ti leté vinice, jednalo se o nejsladší víno (vyjma slámových a ledových) se 40 g zbytkového cukru, které kdy templáři vyrobili.
Typickým pro ročník 2011 byl Sauvignon s převahou tónů kopřivy, zelené papriky a rybízového dřeva. Velké uznání sklidil Tramín, výběr z hroznů. Jednalo se o typický čejkovický tramínek těžší chutě s typickou odrůdovou aromatikou.
Jakostní Muškát moravský zaujal téměř všechny, i když se jedná o aromatickou odrůdu. Čistá aromatika muškátu podpořená svěží kyselinkou. Bílá vína uzavřel panenský Hibernal v pozdním sběru. Jedno z nejlépe hodnocených vín. Aromatika broskví, černého bezu, nádherné svěží chutě. Prostě ročník 2011 přál hibernálům.

Přehlídka červených vín byla zahájena moc pěkným Modrým portugalem v pozdním sběru.
Aroma černého ovoce s chutí jemné čokolády. Následovala hutná Frankovka, velmi jemná s nižším množstvím kyselin v chuti. André, silně ovocné s příjemnou tříslovinkou bylo v konečném hodnocení bráno jako vítěz červených vín spolu s Rulandským modrým, pozdní sběr, které v sobě skrývá ohromný potenciál k zrání. Z cabernetových odrůd jsme ochutnali jakostní Cabernet moravii a velmi zajímavý Cabernet sauvignon v pozdním sběru.

Degustační večer končil v pozdnějších hodinách, ale to nikomu určitě nevadilo. Každý z nás si rád prochutná kolekci jak z menších vinařství, tak z těch větších.