Víno z Čejkovic

Čtvrteční randez-vous u Libora Veverky

Vinné trhy jsou úspěšně za námi a i počasí se přes všechny obavy vydařilo. Léto nám pomalu klepe na dveře a my můžeme pokračovat v dalších čtvrtečních randez-vous. Tentokrát v naší "Mekce", jak byla nazvána návštěva u Libora Veverky.

Opět jsme se sešli v hojném počtu. Odbytím 20. hodiny pro nás Libor odšpuntovat 14 vzorků vín a mohli jsme začít plně debatovat. Degustace byla rozdělena do několika etap. Nejdříve jsme pokoštovali lehká a svěží bílá vína, poté lehká červená. Následovala těžší bílá vína s vyšším zbytkovým cukrem a těžší červená vína. Nakonec jsme ochutnali nějaká slámová vína a završili jsme to celé fortifikovaným vínem ročníku 2007.

Z bílých vín velice zaujal suchý Ryzlink rýnský PS s vůní sušených mandarinek. U toho vzorku nebyly u výroby použity žádné kvasinky, chuť zakulacená a víno se dobře hodí do gastronomie. Dále pak polosuché Rulandské šedé PS nebo ovocný Tramín PS. S hodnocením jsme se pozastavili u Sauvignonu PS s angreštovými tóny. "Sauvignon má být dlouhá štíhlá dáma."

Z růžovek jsme ochutnali šampiona letošních čejkovických vinných trhů jahodový Merlot rosé.

Z vín červených nás dostala nugátová Frankovka PS, která 5 měsíců zrála ve dřeve a Liborovo další známkové víno HRDOST, které je kupáží Rulandy modré, Frankovky a Cabernetu Sauvignon.

Ze slámovek nejvíce zaujalo Chardonay 2008. "Pánové, tak toto je pro mě dokonalé slámové víno!"