Víno z Čejkovic

Čtvrteční ochutnávka ve vinařství Škrobák

Poslední květnový čtvrtek jsme přijali pozvání do nového sklepa pod rodinným domem na Příhoně k ochutnávce vín vinařství Škrobák a okoštovali jsme celkem 27 vzorků vín.


Začali jsme nultým vzorkem v podobě Chardonay 2008 PS. Typické Chardonay děláno ve francouzském stylu.

Z bílých vín jsme za favority označili samozřejmě šampiona místní výstavy vín, která byla součástí letošních Vinných trhů - nádherně aromatický Aurelius 2009 VH. Dále Sauvignon 2009 PS s tóny červeného rybízu a příjemně šťavnatý Ryzlink rýnský 2009 PS.

("Sů ty vína teplý? Nebo tady ve sklepě je teplo?" A z davu se ozvalo: "Nebo ty si teplý??" :-)

Z růžových vín jsme ochutnali kabinetní Zweigeltrebe rosé 2009. Víno je krásně sladěné a šťavnaté s jogurtovými tóny.


Z vín červených se nejvíce mluvilo o Rulandském modrém 2009 VH, které leží v barriquovém sudu. Víno má skvělý potenciál. V sudu bude ležet ještě určitě rok. Dále Modrý Portugal 2008 VH, který také leží v barriquovém sudu, ve vůni můžeme cítit aroma botritického hroznu. V neposlední řadě také novinka - Cabernet Cuveé 2008. Toto cuveé je vyrobeno ze tří odrůd - 40% Alibernet, 30% Cabernet Sauvignon a 30% Cabernet Moravia.


Poté jsme přešli na ochutnávku tří ročníků (2009, 2008 a 2007) vín portských. Shodli jsme se na tom, že čím starší portské pijeme, tím je lepší. ("To musí opravdu aspoň tych pět roků ležet. Pak to teprve začíná byt dobrý!")


Na samém konci nás čekali dezertíčky v podobě ledových a slámových vín. A že jsme měli z čeho vybírat. Celkem jsme ochutnali šest těchto "slaďáků". Velkým překvapením byl ledový Muškát Ottonel 2007 s aromatikou žlutého melounu, ale taky slámový Alibernet 2007.


(Sibyla říkala, že v roce 2012 má by konec světa. Neměli bysme teda ty archívy trochu provětrat??")