Víno z Čejkovic

Čtvrteční gastro zážitek u Škrobáků

Další čtvrtek za náma. Tentokrát jsme se setkali nad víny vinařství Škrobák, kde bylo do ochutnávky zařazeno neuvěřitelných 32 vzorků.

Ačkoliv by mělo víno být při degustaci na prvním místě, u Škrobáků tomu tam úplně nebylo. Pohledy zůčastněných okamžitě zaujal stůl půlný dobrot, který připravila žena "hostitele".

Z nabídky produkce bílých vín zaujalo Rulandské šedé PS 2010, které leží v novém barriquovém sudu, sťavnaté Chardonay PS 2010 s vůní zeleného jablka a angeštový Sauvignon PS 2010, který "perfektně padl ke kachní paštice". "Jak se mluví o tem gastro víně, tak totok je pro mě to gastro!!" Samozřejmě nemůžeme zapomenout na Aurelius, vlajkovou loď tohoto vinařství. Okoštovali jsme jak letošní mladý, tak i loňského šampiona čejkovických Vinných trhů.

Z roséček jsme za vítěze označili mladý Alibernet rosé s kabernetovými tóny a příjemnou chutí mleté kávy. Odrůda Alibernet je pro výrobu růžových vín velice neobvyklá, ale Škrobáci dokázali, že když se chce, jde všechno. "Tož toto je krasavec, ten je super aj bez paštiky."

Následovala přehlídka červených vín. Zde zmíníme sametový Dornfelder PS 2010 s příjemnou ovocnou chutí, Rulandu modrou PS 2010, která leží v barrique sudu s příjemnou "lehkou jahůdkou" ve vůni. Ochutnali jsme i některé vzorky ročníku 2009. Zde se za favorita prolásilo Rulandské modré VH, které také leží v barrique.

Poté následovala řada portských vín. To už ale začalo být pro některé slabé články velmi těžké období. "Kolik bude ještě vín? Já už su navalený jak liška!" Opět se potvrdilo, že čím starší portské, tím lepší.

Produkce vinařství Škrobák nabídla i pro letošek zajímavý ročník. Ještě jednou chceme touto cestou poděkovat za úžasný kulinářský zážitek a rozhodli jsme se, že tento sklep získává cenu GASTRO za všechny dosavadní čtvrtky. Třikrát hurá :-)