Víno z Čejkovic

Co se děje ve vinicích?

Řez révy vinné. Jedna z nejdůležitějších operací vinohradníka ve vinici. Velmi namáhavá a časově náročná práce. V Čejkovicích, třetí největší vinařské obci z hlediska rozlohy vinic je na 650 ha. Réva vinná je u nás pěstována v několika vedeních - nejčastěji používané je rýnsko - hessenské. Většina vinohradníků již provádí řez na jeden kmínek, jeden tažeň a jeden záložní čípek.

Nynější počasí vinohradníkům příliš nenahrává. Půda je měká, boří se, značně stěžuje práci. Ideálním počasím je několik stupňů pod nulou, zmrzlá půda a svítící sluníčko.

Odpad při řezu - réví - se ukládá doprostřed řádku, kde se následně pomocí vinohradnické techniky podrtí. Vinohradníci s menší rozlohou vinic réví vynášejí z řádků, buď ručně nebo pomocí techniky a réví spalují. Popel se pak většinou vrací do vinic. Spalování je výhodnější z hlediska zničení nemocí přezimujících v réví.

Řez révy vinné je vhodné dokončit přibližně do poloviny března. Po řezu následuje vázání tažňů révy k drátěnce.

A co se děje ve sklepech? Mladá vína se školí - čiří, filtrují, stáčí... Někteří vinaři mají již některé odrůdy vyškoleny a již lahvují. A jak bude ročník 2011 chutnat? Tuto odpověď již nechám na Vás. Můžeme se o něm pobavit třeba na květnových Vinných trzích.